DevOps is een veelgehoorde term. Maar wat is het precies en wat heb je er als organisatie aan? DevOps reikt verder dan het automatiseren van de verschillende onderdelen van softwareontwikkeling. Je moet als organisatie namelijk écht bereid zijn om te veranderen. Wij leggen het je uit.
Wat is DevOps?
DevOps is afgeleid van ‘development’ en ‘operations’. Het slaat op een bedrijfscultuur waarbij teams van A tot Z verantwoordelijk worden gemaakt voor het definiëren, bouwen, testen én beheren van een oplossing. Zowel de ontwikkeling als de operaties binnen software worden op deze manier samengebracht.
Als er binnen een organisatie agile wordt gewerkt, zijn zoveel mogelijk stappen al ondergebracht bij één operationeel team. Er is al een team dat de applicatie definieert, bouwt en test. Dit zorgt ervoor dat er in een hoger tempo en efficiënter gewerkt kan worden.
Toch kunnen er problemen ontstaan tussen het operationele team en het team van ontwikkelaars dat uiteindelijk de oplossing moet beheren. Gaat het mis met een applicatie en moeten er aanpassingen gedaan worden? Moeten er bugs worden opgelost of nieuwe features worden toegevoegd? Dan is het de vraag wie hier binnen de organisatie verantwoordelijk voor is.
Verantwoordelijkheid voor het volledige proces
Met DevOps gaat iedereen behoren tot hetzelfde team dat verantwoordelijk is voor het definiëren, bouwen en testen van een applicatie én voor het beheren ervan. Ontwikkelaars en het operationele team werken op deze manier nauwer met elkaar samen en zijn betrokken bij het volledige proces voor het uitrollen van de software.
Dit kun je ook wel vergelijken met een zeilboot die de wereld moet rondvaren. De zeilers zijn er als team verantwoordelijk voor dat de boot in het water ligt, de goede kant op vaart en zo snel mogelijk gaat. Maar als er iets kapot gaat, moeten ze dit ook als team oplossen. Er is niemand anders op de oceaan die dit voor ze kan doen.
Eigenaarschap en automatiseren
Op deze manier is er meer eigenaarschap. Het team dat het product bedenkt en bouwt is verantwoordelijk voor het volledige proces, dus moet echt grip krijgen op de applicatie en ervoor zorgen dat wijzigingen zo snel mogelijk opgelost kunnen worden. Al in een vroeg stadium moet er bewust worden nagedacht hoe eventuele problemen bij het beheren van een oplossing zoveel mogelijk voorkomen kunnen worden.
Onderdeel van DevOps is dat het ontwikkelproces zoveel mogelijk geautomatiseerd wordt en er flow gecreëerd wordt. Updates kunnen hierdoor op korte termijn uitgerold en geïntegreerd worden in de IT-omgeving, soms zelfs per uur of dag. Stel je voor wat dit doet voor de snelheid!
Je moet durven veranderen
Veel bedrijven die met DevOps willen beginnen focussen zich te veel op automatiseren. Dit is echter slechts een klein stukje van de DevOps-omschakeling. Automatiseren is de eerste stap en zorgt ervoor dat je sneller door het ontwikkelproces kunt gaan. Maar als een team bijvoorbeeld niet de volledige verantwoordelijkheid krijgen, gaat dit niet lukken.
De nadruk bij DevOps ligt dus niet alleen op tools en techniek, maar vooral op mindset en cultuur dwars door de organisatie heen. Dit is niet alleen op teamniveau. De hele organisatie doet mee. Rollen worden anders neergelegd, verantwoordelijkheden veranderen en mensen moeten misschien andere skills aanleren.
Een Formule 1-team heeft als doel de snelst mogelijke racewagen te bouwen. Als team kun je hier alles aan doen. Je kunt optimaal samenwerken, processen optimaliseren en nieuwe rollen vervullen. Maar als het circuit nog steeds een zandweggetje is, dan heb je niets aan een snelle auto.
Wat is de why van DevOps?
Er gaan dingen veranderen en je moet dúrven veranderen, dus weet als bedrijf waar je aan begint. Vraag je af waarom je DevOps wilt omarmen. Wat is de why? Waarom zou je het doen? En wat gebeurt er als je het niet doet? Er moet een sense of urgency zijn. Genoeg drive, motivatie en bereidheid om te veranderen. Alleen dan kan DevOps van grote waarde zijn.